Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Generalni sekretarijat

>

Vlada usvojila Program rada za 2019. godinu: Ključno opredjeljenje stvaranje uslova za rast životnog standarda građana

Vlada usvojila Program rada za 2019. godinu: Ključno opredjeljenje stvaranje uslova za rast životnog standarda građana
Datum objave: 31.01.2019 17:34 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Ključno opredjeljenje Vlade Crne Gore u 2019. godini je stvaranje uslova za rast životnog standarda građana – saopštili su na konferenciji za medije održanoj nakon 107. sjednice Vlade potpredsjednici Milutin Simović i Zoran Pažin.

Potpredsjednik Simović je saopštio da je Vlada za ovu godinu definisala četiri prioritetna cilja:

1. Nastavak dinamičnog procesa evropske integracije
2. Nastavak snažnog ekonomskog rasta
3. Suzbijanje sive ekonomije i
4. Unapređenje javnih usluga.

Potpredsjednik Pažin je rekao da smo, kada je riječ o prvom cilju Vlade – procesu pristupanja Evropskoj uniji – postavili vrlo konkretne i mjerljive ciljeve.

„Ove godine očekujemo da ispunimo uslove za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavalja, dobijanje jasnih smjernica od evropskih partnera za konačno zatvaranje pregovora u ključnim poglavljima posvećenim vladavini prava, i postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja“ – saopštio je potpredsjednik Pažin.

Govoreći nastavku snažnog ekonomskog rasta, potpredsjednik Simović je rekao da očekivanja zasnivamo na veoma uspješne dvije prethodne godine. Dodao je da je ambicija Vlade da, uprkos „podignutoj lestivici“, nastavi sa snažnim stopama ekonomskog rasta kako bi što prije postigla ono što je konačni cilj – dostizanje visokog kvaliteta života naših građana. Dodao je da ovaj cilj zasnivamo i na ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti države, očuvanju stabilnosti finansijskog sektora, realizaciji krupnih infrastrukturnih projekata, održivoj valorizaciji resursa i Implementaciji
razvojnog Programa prijema u državljanstvo Crne Gore radi investicija.

U suzbijanje sive ekonomije zajedno sa partnerima

U suzbijanju sive ekonomije, kao trećem prioritetu Vlade, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem najavio je pokretanje sveobuhvatnih aktivnosti protiv neformalne ekonomije u svim njenim pojavnim oblicima, potpunu koordinaciju svih nadležnih institucija i kroz dodatnu saradnju sa zainteresovanim akterima, posebno sa socijalnim partnerima. „Mi mislimo da to treba da bude zajednička platforma“ – rekao je potpredsjednik Simović.

Kao rezultat realnog ostvarivanja ovih ciljeva, rekao je potpredsjednik Simović, očekujemo nastavak otvaranja novih i poboljšanja kvaliteta postojećih radnih mjesta, povećanje životnog standarda građana i to kroz jasne i mjerljive indikatore: kroz minimalnu cijenu rada, kroz dalju redovnost penzija, njihovo usklađivanje, sagledavanje prostora i za eventalno povećavanje za sniženje poreskih stopa na rad što povećava konkurentnost naše privrede i otvara prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREDodatni napori da građani osjete efekte reformi

Potpredsjednici Vlade Crne Gore Milutin Simović i Zoran Pažin istakli su važnost unapređenja javnih usluga građanima za šta su od Evropske komisije već obezbijeđena četiri miliona eura, a nakon ispunjenja kriterijuma očekuje se još osam miliona. Istovremeno je odmakao proces pregovaranja sa Svjetskom bankom o podršci u visini od 15 miliona eura.

Potpredsjednik Pažin je najavio dodatne napore Vlade da građani osjete efekte reformi. „I to je mjerilo našeg ukupnog uspjeha. Osnovni zadatak je prilagođavanje javne uprave potrebama građana i privrede“ – rekao je potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju i vanjsku politiku na konferenciji za medije.

Predstavljajući niz aktivnosti koja Vlada planira u pravcu jačanja bezbjednosti zemlje i sigurnosti građana kao preduslova ukupnog razvoja Crne Gore potpredsjednik Pažin je saopštio i šta Vlada planira da uradi ove godine na planu zaštite ljudskih i manjskih prava i predstavio najznačajnije predloge zakona koji će biti donijeti u tekućoj godini.

Najavio je plan Vlade da već u prvom kvartalu utvrdi predloge zakona o medijima i zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG. „Oba nacrta zakona izradila je radna grupa koju su činili predstavnici medija, akademske zajednice, civilnog sektora i državnih institucija. Zatražili smo i dobili komentare eksperata Savjeta Evrope i OEBS-a. Nacrti medijskih zakona su trenutno na javnoj raspravi. Nakon što još jednom saslušamo zainteresovanu javnost i sagledamo sugestije sa javne rasprave, nacrti će biti poslati na još jedno ekspertsko čitanje i dostavljeni Evropskoj komisiji na mišljenje“ – rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREU drugom kvartalu Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

U drugom kvartalu, saopštio je, Vlada planira da utvrdi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. „U tom smislu, Vlada je zadužila Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da pripremi nacrt zakona koji će urediti odnose države i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, na način koji garantuje punu slobodu vjeroispovjesti, u skladu sa evropskim standardima.“

U trećem kvartalu planirano je utvrđivanje Predloga zakona o unutrašnjim poslovima. „Ovim će se stvoriti normativni uslovi za nastavak reforme Uprave policije, postupanje policije u skladu sa evropskim standardima, kao i pitanja unutrašnje organizacije i jačanja kadrovskih kapaciteta.“

U četvrtom kvartalu planirano je donošenje Predloga zakona o alternativnom rješavanju sporova. Ovaj zakon, saopštio je potpredsjednik Pažin, obezbijediće građanima i privredi znatno brži i jeftiniji način rješavanja sporova, izvan dugotrajnih sudskih postupaka. „Donošenjem ovog zakona, građani će dobiti bolji pristup pravdi, a poslovna zajednica pouzdaniji oslonac za stvaranje nove vrijednosti u društvu“ – rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Vlada će pratiti 25 prioritetnih razvojnih projekata i 226 obaveza iz Tematskog i Normativnog dijela.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE