Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Генерални секретаријат

>

Саопштење са шесте сједнице Владе Црне Горе, одржане 14.1.2021. године

Саопштење са шесте сједнице Владе Црне Горе, одржане 14.1.2021. године
Датум објаве: 14.01.2021 19:39 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Владе Црне Горе је, на данас одржаној шестој сједници којом је предсједавао премијер проф. др Здравко Кривокапић, усвојила Информацију о формирању савјетодавног тијела Владе за контролу бирачког списка. Полазећи од преузете обавезе према грађанима за стварање услова за прве слободне изборе, Влада је задужила Министарство унутрашњих послова да, у року од 14 дана, у сарадњи са Генералним секретаријатом Владе, сачини Предлог одлуке о формирању Савјета за контролу бирачког списка. Задатак овог савјетодавног тијела био би превасходно да бирачки списак као један од кључних сегмената изборног процеса, а који је и кроз препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а препознат као камен спотицања доведе у ред. Под овим се подразумијева све, од нормативног аспекта у смислу потребе за унапређењем Закона о бирачком списку, превасходно, али и неке од кључних препорука попут питања пребивалишта и правне способности за гласање које би требало би преиспитати у складу с међународним обвезама и добром праксом како би се омогућило веће учешће на изборима, преко разматрања питања да ли актуелна употреба електронских уређаја за идентификацију бирача даје оптимум имајући у виду да организације цивилног друштва из избора у изборе наводе да се у бирачком списку налазе преминули и лица која живе у иностранству, па све до права увида у бирачки списак од стране различитих субјеката.

Донијет је Програм мониторинга површинских и подземних вода за 2021. годину. У дискусији је истакнуто да је конкретан циљ који се постиже доношењем Програма заштита вода, односно спречавање, контрола и смањење загађивања вода ради постизања доброг статуса вода.

Влада је донијела Одлуку о сазивању ванредне Скупштине акционара „Одржавање жељезничких возних средстава“ АД Подгорица. Овом Одлуком Влада, као већински квалификовани акционар, захтијева од Одбора директора да у што краћем року сазове Скупштину акционара ради доносења Одлуке о разрјешењу Аднана Муховића, члана Одбора директора овог друштва.

Усвојен је Завршни извјештај о реализацији Стратегије за интегрисано управљање миграцијама у Црној Гори за период 2017 - 2020. године. У Извјештају је констатовано да је Црна Гора у претходном периоду у континуитету спроводила активности које се односе на унапријеђење услова на пољу законитих миграција, сузбијање незаконитих миграција, промовисање вриједности међународне заштите, пуне интеграције лица која имају међународну заштиту, посљедње примјене споразума о реадмисији, а све на платформи интензивне регионалне и међународне сарадње и усклађивања са правном тековином и најбољом праксом земаља чланица Европске уније.

Влада је усвојила Информацију о потреби давања овлашћења за раскид уговора о правним услугама број 602-29/2018-5 од 6. фебруара 2018. године закљученог између адвокатске канцеларије БДК адвокати АОД и Владе Црне Горе. С обзиром на то да претходних мјесеци није било потребе за пружањем правних услуга по закљученом уговору, те да су уговорне стране изразиле сагласност да Уговор споразумно раскину, Влада је овластила министра капиталних инвестиција Младена Бојанића да раскине Уговор.

Усвојена је Информација о пружању хуманитарне помоћи Републици Хрватској због санирања посљедица земљотреса, који је погодио ову државу 29. децембра 2020. године. Закључено је да се помоћ у материјалним средствима коју ће пружити Министарство унутрашњих послова уручи Директорату за цивилну заштиту Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске.

Влада је усвојила Информацију о изради Националне стратегије за имунизацију против САРС – ЦоВ-2 (ЦОВИД-19). У Информацији је наведено да је специфични циљ Стратегије да омогући правовремено, јасно и транспарентно увођење ЦОВИД-19 вакцине у национални програм имунизација. Стратегија ће покривати кључне области дефинисане од стране Института за јавно здравље и Института за љекове и медицинска средства. У расправи је посебно наглашено да увођење и спровођење програма ЦОВИД-19 вакцинације треба да буде апсолутни приоритет комплетне извршне власти и цјелокупне Владе, а не само Министарства здравља. Наведено се посебно односи на финансијски моменат који поред набавке вакцина (најзначајнија буџетска линија) мора да осигура покривеност и других трошкова.

Усвојила је Информацију о поступању са 10.500 т пшенице коју је бивше Министарство економије набавило у априлу 2020 године. Пшеница је набављена због портебе за брашном, у које до данас није претворена. те је њено стање упитно. Трошкови складиштења на мјесечном нивоу износлили су: 47.250,00 ЕУР (за мјесеце са 30 дана), а 48.825,00 ЕУР (за мјесеце са 31 дан); укупни трошкови складиштења, закључно са 31.12.2020. године износе 340.200,00 ЕУР. Фактурисано је 291.375,00 ЕУР, а плаћено је 244.125,00 ЕУР. Напоменуто је да је у у јулу мјесецу прибављена информација од Никшићког млина у којој се нуди складиштење у њиховим силосима за 35.000,00 ЕУР за 180 дана, односно 6 мјесеци.

Тим поводом донијети су закључци којима је задужена Управа за безбједност хране да без одлагања изврши инспекцијски надзор у силосима Луке Бар и констатује стање у коме се налази пшеница, док су надлежна министарства задужена да предузму конкретне активности у циљу закључивања уговора о превозу и складиштењу пшенице, као и дефинисања даљих корака у рјешавању овог питања.

Влада је усвојила Информацију о реализацији пројеката из области обновљивих извора енергије, из надлежности Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма. У том контексту, Влада је дала сагласност да се прекине поступак одобравања изградње објекта мале хидроелектране мХЕ „Слатина“ на водотоку Слатина у општини Колашин, као и будућих нових малих хидроелектрана, до окончања поступака контроле процедуре и законитости закључених уговора о концесији за мале хидроелектране од стране радне групе Министарства капиталних инвестиција.

Усвојена је Информација о укидању Пореске управе, Управе за игре на срећу, Управе за некретнине и Управе за имовину, односно о успостављању и почетку рада Управе прихода и Управе за катастар и државну имовину. Тим поводом Влада је донијела закључак којим овлашћује мр Милојка Спајића, министра финансија и социјалног старања, да координира радом ових органа управе до регулисања статуса старјешине у складу са законом.

На данашњој сједници именовани су представници Владе у Социјалном савјету Црне Горе, којим ће руководити министар економског развоја мр Јаков Милатовић.

Влада је донијела рјешење о именовању предсједника и четири члана Комисије за стамбена питања Владе Црне Горе, којом ће руководити Божо Милоњић, генерални секретар Владе.

У оквиру кадровских питања, Влада је, између осталог, донијела рјешења о именовању савјетникā потпредсједника Владе и то: Ане Рашовић за унутрашњу организацију и кадровску политику, Филипа Аџића за унутрашњу политику, безбједност, борбу против корупције на високом нивоу и организованог криминала и Милоша Перишића за медије и односе са јавношћу.

На иницијативу Министарства вањских послова, Влада је утврдила предлог за опозив Будимира Шегрта са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Републици Пољској, на резидентној основи, са сједиштем у Варшави, као и са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Републици Естонији, Републици Летонији и Републици Литванији, на нерезидентној основи, са сједиштем у Варшави.

За в.д. генералне директорице Директората за јавно здравље и програмску здравствену заштиту у Министарству здравља одређена је др Ивана Живковић, док је др Слободан Мандић одређен за в.д. генералног директора Директората за контролу квалитета здравствене заштите и развој људских ресурса у здравству у том Министарству, до постављења генералних директора у складу са законом, а најдуже до шест мјесеци.

Влада је именовала др Нину Дракић, потпредсједницу Привредне коморе Црне Горе, за чланицу Савјета за приватизацију и капиталне пројекте, умјесто Властимира Голубовића који је поднио оставку на чланство.

Данијела Павићевић именована је за в.д. директорице Јавне установе Службени лист Црне Горе умјесто Момчила Вујошевића који је разријешен дужности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ