Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Генерални секретаријат

>

Саопштење са седме сједнице Владе Црне Горе

Саопштење са седме сједнице Владе Црне Горе
Датум објаве: 21.01.2021 17:07 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Владе Црне Горе је, на седмој сједници одржаној 21. јануара 2021. године којом је предсједавао премијер проф. др Здравко Кривокапић, утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести. Разлози за доношење овог закона су допуна мјера и обезбјеђивање ефикаснијег поштовања прописаних мјера, ради спрјечавања уношења заразних болести у земљу, сузбијања и спрјечавања преношења у друге земље, као и заштита становништва од преношења заразних болести. У том циљу, прописано је и овлашћење и дужност надлежног инспектора да у поступку инспекцијског надзора, забрани вршење дјелатности (производне, услужне, као и приређивање игара на срећу), када утврди непоштовање мјера заштите становништва од заразних болест, у трајању од пет до 30 дана, у складу са тежином прекршаја, односно штетним пољедицама противправног понашања субјекта надзора. Новим законским рјешењима прописана је обавеза послодаваца у дјелатностима које се обављају у објектима под санитарним надзором, као и у објектима који обављају дјелатност у пословању храном, да својим запосленим обезбиједе одговарајућу обуку, коју спроводи Институт за јавно здравље Црне Горе, у складу са одговарајућим програмом који прописује Министарство здравља. Регулисано је и да обавезне здравствене прегледе категорија становништва, клицоноша и запослених лица у објектима који подлијежу санитарном надзору могу вршити само здравствене установе чији оснивач је држава.

Донијета је Национална стратегија за имунизацију против САРС – ЦоВ-2 (ЦОВИД-19). Стратегија има за циљ да управља националним одговором Црне Горе за увођење ЦОВИД-19 вакцине, а заснована је на различитим стратешким документима СЗО-а и других јавно здравствених ауторитета који су били доступни у вријеме њене израде. У дискусији је истакнуто да правовремена припрема, како административна тако и организациона, за употребу вакцина против САРС-ЦоВ-2 представља кључни елеменат „излазне стратегије“ у борби са ЦОВИД-19 који ће уз даље дослиједно спровођење општих нефармаколошких мјера превенције и сузбијања инфекције омогућити „повратак у нормалу“ и функционисање свих елемената друштва на начин који је постојао прије пандемије. Овај документ се управо бави тиме – постављањем основе, те дизајнирањем стратегије за дистрибуцију, примјену и праћење употребе вакцине(а) против ЦОВИД-19 осигуравајући да сама стратегија и сви са њом повезани документи буду увезани те усклађени са осталим националним елементима одговора на ЦОВИД-19, а примјена у потпуности интегрисана у националне механизме управљања пандемијом.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о начину остваривања права на ослобађање од плаћања пореза на додату вриједност и царине за медицинска средства и заштитну опрему која се увозе као донација, ради сузбијања посљедица насталих усљед епидемије заразне болести ЦОВИД 19. У циљу ефикасног дјеловања на сузбијању епидемије ЦОВИД-19, дефинисано је да евиденцију о медицинским средствима и заштитној опреми која се увозе као донација води Министарство здравља, преко Оперативног штаба за управљање донацијама.

Донијета је Уредба о престанку важења Уредбе о повјеравању дијела послова Министарства одрживог развоја и туризма јединицама локалне самоуправе. Престанком важења раније Уредбе, послови издавања урбанистичко-техничких услова који су били повјерени јединицама локалне самоуправе, враћају се надлежном Министарству, чиме ће се омогућити боља контрола над спровођењем планова и израдом техничке документације, а у циљу заштите простора од деградације и погоршања услова становања, као и боље функционисање и визуелни изглед насеља. У дискусији је наглашено да ће се на овај начин постићи већи степен стручности, сигурности и једноставности поступка издавања урбанистичко-техничких услова.

Влада је донијела и Уредбу о престанку важења Уредбе о повјеравању дијела послова Министарства одрживог развоја и туризма Главном граду Подгорица, чиме се послови који се односе на давање сагласности на идејно рјешење на зграде бруто грађевинске површине 3000 м2 и више из члана 88 став 2 Закона о уређењу простора и изградњи објеката, а који су били повјерени Главном граду враћају Директорату Главног државног архитекте. У расправи је оцијењено да ће овакав приступ, поред осталог, омогућити бољу контролу над пројектовањем.

Донијета је Одлука о допуни Одлуке о одређивању личности, објеката и простора које обезбјеђује Управа полиције. Допуном је предвиђено да се, због озбиљности послова којим се бави, као личност коју ће штитити Полиција одреди и потпредсједник Владе.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о образовању Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија. Измјеном је прописано да се државни секретар Министарства унутрашњих послова Зоран Миљанић укључи у рад Комисије испред Министарства, у циљу додатног унапређења рада овог тијела.

Утврђен је Нацрт детаљног урбанистичког плана „Лијева обала Лима“, Општина Беране, с Програмом одржавања Јавне расправе. Нацртом је предвиђена даља трансформација простора и стварање услова за квалитетније коришћење тог значајног градског подручја. Највећи значај у планском решењу има јужни дио планског подручја уз ријеку и нови кружни ток гдје се планира изградња дома културе уз функционално и обликовно повезивање са парцелом парка и даље пејзажно уређеним површинама јавне намјене - уређеном обалом, планираним парком и сквером. На површинама ПУП-ом намијењеним за централне дјелатности предвиђени су објекти централних – пословних , комерцијалних и услужних дјелатности, који на вишим етажама могу имати стамбени дио. Јавна расправа о том планском документу трајаће 15 радних дана од дана оглашавања у једном дневном штампаном медију који се издаје и дистрибуира на територији Црне Горе и на интернет страници Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма www.мрт.гов.ме.

У оквиру кадровских питања, Влада је донијела рјешење о именовању Мајде Терзић за предсједницу Комисије за жалбе у поступку за повраћај имовинског права или обештећење.

Јелена Мараш изабрана је за чланицу Одбора директора Друштва са ограниченом одговорношћу „Wирелесс Монтенегро д.о.о.“ Подгорица.

За в. д. генералне директорице Директората за управљање људским ресурсима, кадровска и статусна питања у Министарству одбране одређена је Весна Мијовић, док је мр Вељко Малишић одређен за в. д. генералног директора Директората за логистику у истом Министарству, до постављења генералних директора у складу са законом, а најдуже до шест мјесеци.

Ивана Ђуровић, државна секретарка за туризам у Министарству економског развоја, именована је за представницу Владе Црне Горе у Скупштини Националне туристичке организације Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ